Άρθρα

Επιστολή Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στάλθηκε η παρακάτω επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και Βουλευτές Κρήτης με θέμα: «Επιστολή Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο»

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμοι Βουλευτές,

«Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες και με το οποίο η Κυβέρνηση ελπίζει  ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Με λύπη παρατηρούμε ασυνέπεια στις δηλώσεις σας το 2019 και 2023 αναφορικά με τη μη προσθήκη νέων φόρων για τους επαγγελματίες και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και ένα πισωγύρισμα 30 χρόνων με την καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο, παρατηρούμε μία φιλοσοφία φοροεισπρακτικής πολιτικής η οποία σίγουρα δεν θα βοηθήσει ούτε την Κυβέρνηση αλλά ούτε την οικονομία στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, όπως όλοι μάς αποκαλείτε, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφ ενός λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού με την παραοικονομία και αφετέρου διότι μια ισχυρή οικονομία συνεπάγεται και χαμηλότερους φόρους.

Η οριζόντια αντιμετώπιση όλων των ελευθέρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων που αναφέρεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανεξαρτήτου εποχικότητας, επαγγέλματος και  ιδιαιτεροτήτων, πραγματικά έχει φέρει το σύνολο των συναδέλφων σε μία τεράστια αναστάτωση.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπ όψιν  το μεγάλο πρόβλημα  της φοροδιαφυγής που δημιουργείται απ αυτούς που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν καν έναρξη δραστηριότητας.

Την εποχή της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δεν μπορούμε να επιστρέφουμε χρόνια πίσω και να ασκούμε μια φοροεισπρακτική πολιτική τεκμηρίων ενώ θα μπορούσαμε με πολύ πιο συντονισμένες ενέργειες, σε διαβούλευση πάντα με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικαλιστικά μας όργανα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια να προχωρήσουμε σε πραγματικές ριζοσπαστικές κινήσεις, οι οποίες αφ ενός θα πατάξουν την φοροδιαφυγή και  αφ ετέρου θα στηρίξουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ως επιχειρηματική κοινότητα ποτέ δεν ήμασταν αντίθετοι με την χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών τραπεζικών μέσων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι και οι τράπεζες θα μειώσουν τις προμήθειες τους, οι οποίες παραμένουν εξωπραγματικές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, τονίζουμε ότι ένα σταθερό και σωστό φορολογικό σύστημα είναι η πραγματική ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας.

Υψηλό ΦΠΑ, υψηλή φορολογία στα εισοδήματα, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό σύστημα  είναι σίγουρα αποτρεπτικοί παράγοντες  για επενδύσεις αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι εδώ έχουμε ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία το οποίο δεν έχει καμία σχέση με  την πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση πριν καταθέσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφ’ ενός να λάβει υπόψη της τις θέσεις, τις προτάσεις, τις τοποθετήσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Να κάνει ένα πραγματικό,  ανοικτό και ειλικρινή διάλογο έτσι ώστε να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα φέρει πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι μία ακόμη φοροεισπρακτική πολιτική με αποτέλεσμα το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Οικονομικών, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Οι Επαγγελματίες, Έμποροι, Βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι, εμπράκτως και τις δύο τελευταίες εκλογικές διαδικασίες έδειξαν ότι πίστεψαν τα λόγια σας και στήριξαν την προσπάθειά σας αυτή. Καλείστε να τηρήσετε το λόγο σας και να πράξετε αναλόγως».