Άρθρα

Γ. Παυλάκης: “Η φωνή των επαγγελματιών ακούστηκε στο Μαξίμου”

Η φωνή των επαγγελματιών ακούστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς αποφασίστηκε μείωση 80% των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων Γιάννης Παυλάκης, μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Το click away δεν είναι άνοιγμα των καταστημάτων αλλά τροποποίηση του delivery επειδή έχουν φορτώσει τα συστήματα, ανέφερε ο κ. Παυλάκης, συμπληρώνοντας ότι “εφόσον υπάρχει η δυνατότητα ο πελάτης να βγαίνει έξω και να έρχεται σε επαφή με τον καταστηματάρχη, γιατί να μην μπαίνει στο κατάστημα κανονικά με ραντεβού;”. 

Θετικές χαρακτήρισε ο κ. Παυλάκης  τις κινήσεις της κυβέρνησης για μείωση 80% των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων και την ένταξη τους σε φτηνά. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει η επιστρεπτέα προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων να μην επιστραφεί στο κράτος, “Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα όμως είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει ότι ακουγόμαστε”. 

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που φαίνεται να σχεδιάζει η επιστρεπτέα προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων να μην επιστραφεί στο κράτος.

Η επιστολή της ΟΕΒΕΝ Χανίων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: 
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τις ενέργειες της Ελληνικής κυβερνήσεως για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού covid-19 και την ασφάλεια των πολιτών. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και ιδιαίτερα τα εμπορικά καταστήματα, μετά από τόσους μήνες οικονομικού μαρασμού βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένονταν από τον εμπορικό κόσμο με την ελπίδα μιας μικρής ανάκαμψης μετά το δεύτερο lockdown, αφού ως γνωστόν την περίοδο αυτή οι πωλήσεις αποτελούν το 30% του ετήσιου τζίρου τους. Όμως η απόφαση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση καθώς αποδεικνύεται ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας, ότι είναι δύσκολα εφαρμόσιμη όχι μόνο από τα καταστήματα αλλά και από τους καταναλωτές. Αυτές που θα πληγούν περισσότερο είναι για άλλη μια φορά οι μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων, καθώς τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας καλούμε την ύστατη στιγμή όπως δώσετε την δυνατότητα στους συναδέλφους των μικρών και πολύ μικρών καταστημάτων να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους με προκαθορισμένα ραντεβού και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού. Άλλωστε, δεν υπήρξε κάποια μελέτη ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εν μέσω πανδημίας αποτελεί εστία μετάδοσης του covid-19. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιληφθείτε την κατάφωρη αδικία εις βάρος των συναδέλφων εμπόρων καταστηματαρχών και θα προβείτε άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες γιατί η πολιτεία οφείλει αφενός να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και αφετέρου να προωθήσει τον υγιή ανταγωνισμό.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε σύντομα ενέργειές σας.