Άρθρα

Κρίσιμη η κατάσταση για το επιχειρείν, λόγω αύξησης των χρεών

Την 24/6/2021 ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων υπήρξε ενημέρωση του σώματος των επαγγελματιών του Νομού μας από τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ Δασκαλάκη Ιωάννη, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης κου Μπαρκούρα Γεωργίου , του Εμπορικού Συλλόγου Ν Χανίων κ Τοπολιανάκη Γεωργίου και του Συλλόγου  Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων του κ Σταυρουλάκη Κωνσταντίνου και βεβαίως του συντονιστή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας κου Παυλάκη Ιωάννη.  

Σύσσωμοι οι ομιλητές επιβεβαίωσαν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική κοινότητα της Χώρας εξ αιτίας των χρεών τους και δη του Νομού Χανίων. Πως άλλωστε να μην είναι θέμα υψίστης σημασίας όταν καταγράφονται πανελληνίως οφειλές ύψους 108 δις στην ΑΑΔΕ, 38 δις στον ΕΦΚΑ, και 97 δις στις Τράπεζες (το προηγούμενο έτος ήταν 70 δις);  Συνολικά έφτασαν στα 242 δις όταν το ΑΕΠ της Ελλάδος φτάνει στα 165 δις !!  Η δε ύφεση  έκλεισε το 2020 περίπου με 8,2 %  και το Α τρίμηνο του 2021 έχει μείωση 2,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού. Τουτέστιν η ύφεση βαδίζει στο πλάι μας…

Στα πλαίσια αυτά, κοινοτική νομοθεσία οδήγησε υποχρεωτικά την Χώρα στον Ν.4738/2020 βάζοντας τους οφειλέτες σε δύσβατα  μονοπάτια εξωδικαστικού συμβιβασμού, προπτωχευτικής διαδικασίας ή πτωχευτικής διαδικασίας ανάλογα για οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ), τις Τράπεζες, τα Fund κ.τ.λ. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πια  και την θέση της λαμβάνουν πρόσκαιρες συμβιβαστικές λύσεις  (όπως π.χ. η απώλεια της Α’ Κατοικίας με επαναμίσθωση της στον οφειλέτη για 12 χρόνια). Οι δε ρυθμίσεις όταν δεν είναι βιώσιμες οδηγούν πλέον σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη !   Η  δε εφαρμογή των όσων προαναφέρθηκαν από 1/7  καθιστά το θέμα ως θέμα υψηλής προτεραιότητας.

Στην σοβαρότητα του θέματος καθώς και στην ογκώδη τροποποίηση των συνθηκών με τις οποίες ως τώρα διαχειριζόταν οι οφειλές οδήγησε την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων  να ζητήσει την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου  και του Συλλόγου των Λογιστών Φοροτεχνικών όπου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του Ν Χανίων να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στο επερχόμενο.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων βεβαίωσαν την πληρότητα των ικανοτήτων των συμβούλων που διαθέτει ο Νομός Χανίων και οι οποίοι απαιτούνται για την ορθή αντιμετώπιση του θέματος συντάσσοντας λίστα η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (ΟΕΒΕΝΧ) για πάσα χρήση. Εφιστούν την προσοχή για την απαιτούμενη τριπλή συνεννόηση του κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία:  α) Με ειδικευμένο δικηγόρο διότι το νομικό πεδίο προστασίας κατέχει προεξέχουσα θέση. β) Με ειδικευμένο οικονομολόγο μελετητή  για την ορθή σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας που θα υποστηρίζει σθεναρά το όφελος του αιτούντα της ρύθμισης και τέλος με τον Λογιστή Φοροτεχνικό του ενδιαφερόμενου για την πλήρη απεικόνιση των οφειλών – και εν γένει όλων των οικονομικών δεδομένων –  στις σχετικές οικονομικές καταστάσεις που θα αποτελέσουν βάση για την εργασία του Οικονομολόγου Μελετητή και του Ειδικευμένου Δικηγόρου με τελικό στόχο την προστασία του οφειλέτη προφανώς σε ένα δίκαιο πλαίσιο.  Περεταίρω εφιστούν την προσοχή να αποφεύγονται συνεργασίες με  ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε την επαγγελματικότητά και την επιστημονικότητα τους, ιδίως για τόσο σοβαρά θέματα, διότι μπορεί μια αίτηση να καταλήξει  τελικώς σε όφελος μόνο του συμβούλου και σε δράμα του οφειλέτη. Βεβαίως και άμεσα θα διοργανωθούν δωρεάν σεμινάρια ενημέρωσης των επαγγελματιών οφειλετών από τους πλέον ειδικούς.

Τέλος καλούμε  όλους τους φορείς σε εγρήγορση καθ’ ότι, όπως καταλαβαίνουμε πλέον όλοι μας ότι  το θέμα της διαχείρισης και τακτοποίησης των χρεών των οφειλετών θα λάβει σύντομα τεράστιες διαστάσεις.