Άρθρα

Συνέντευξη Γιάννη Παυλάκη στο “Κosmos Chania”

Αγωνία για το μέλλον του επιχειρείν…

Ο Γιάννης ο Παυλάκης πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΧ μιλάει για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους της αγοράς

1) Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στα Χανιά;
1) Το 2019 οι επιχειρήσεις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν σιγά-σιγά από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ερχόμενη η Πανδημία δημιούργησε μία νέα κρίση με αβέβαιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και είναι κοινή ομολογία όλων ότι η έγκαιρη λήψη μέτρων προστάτευσε τη δημόσια υγεία από τα πολύ χειρότερα.
Είμαστε στη φάση της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρισκόταν από τις 10 Μαρτίου η σε αδράνεια ή με κρατική εντολή κλειστά.
Ο συνδυασμός, της αβεβαιότητα που υπάρχει στους πολίτες , με τη δυστοκία του κόσμου για αγορές, έχει παγώσει την αγορά και έχει φέρει τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους στα Χανιά, σε πολύ δεινή θέση.

2) Τα μεγαλύτερα παράπονα που υπάρχουν ποια είναι;
2) το μεγαλύτερο παράπονο των συναδέλφων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων είναι η ελλιπής στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ελλιπή έως ανύπαρκτα και μη προσβάσιμα προς τους συναδέλφους, ελλιπής φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και γενικότερα ελλιπή μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

3) Ποιες ενέργειες έχετε κάνει σαν ΟΕΒΕΝΧ για να βοηθήσετε τους επιχειρήματίες και αν βρήκατε πόρτες ανοιχτές ή κλειστές.
3) Η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή του lockdown προσπάθησε να βρει εργαλεία επαφής με τους συναδέλφους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία έτσι ώστε να μπορεί να τους ενημερώνει και να Ακούει τα προβλήματά τους.
Έστειλε επανειλημμένες επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, ανάπτυξης, εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας.
Μέσω τηλεδιασκέψεων έκανε παρεμβάσεις σε βουλευτές (Βολουδάκη) υπουργούς (Άδωνη Γεωργιάδη, Πλακιωτάκη) υφυπουργούς (Διγαλάκη, Κεφαλογιάννη) τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, Κεντρική Ένωση δήμων Ελλάδος, ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ, Διοικητή ΟΑΕΔ (Πρωτοψάλτη) Γ. Γ. ΕΟΤ (Φραγγακη) κ. α.
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και είχαμε άμεση συνεργασία με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες Κρήτης, με άλλες ομοσπονδίες ανά την Ελλάδα έτσι ώστε η φωνή μας να είναι δυνατότερη και αποτελεσματικότερη.
Όσον αφορά τη διάθεση των υπευθύνων να μας ακούσουν ήταν θετική ο προβληματισμός μας είναι στις ενέργειες που κάνουν για να ικανοποιήσουν και να στηρίξουν τους μικρούς και πολύ μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους.

4) Αν αύριο το πρωί σε καλούσε ο Μητσοτάκης και σου έλεγε πάρε το κλειδί και παίξε μπάλα… τι θα έκανες;
4) Οι ενέργειες που θα έκανα προσωπικά, Αν είχα τη δυνατότητα, για τη στήριξη άμεσα της Ελληνικής οικονομίας και γενικότερα των επιχειρήσεων θα ήταν :
3 έως 5% μη επιστρεπτέα προκαταβολή για επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατομμύριο ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της επιχείρησης και 5 έως 10% επιστρεπτέα προκαταβολή για άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τις μεσαίες επιχειρήσεις και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Άμεση κάλυψη όλων των ήδη εκδοθέντων επιταγών με χρηματοδοτικά εργαλεία και ταυτόχρονη κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών και γραμματίων.
Άμεση παρέμβαση στις ΔΕΚΟ για δίκαιη και λογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων.
Άμεση στήριξη των εργαζομένων εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα sure με ταυτόχρονη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Άμεση εφαρμογή του μέτρου της μείωσης της φορολογίας για τα δέκα πρώτα χιλιάρικα από 22 σε 9% για τις επιχειρήσεις χρήση 2019, μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο.
Εκμεταλλευόμενοι τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των οικονομιών που πλήγηκαν από τον covid-19, δημιουργία προγραμμάτων έτσι ώστε τα κονδύλια να πάνε άμεσα και εξ ολοκλήρου στην αγορά και να βοηθήσουν τη ρευστότητά της οικονομίας.
Ενίσχυση των ήδη προγραμμάτων ΕΣΠΑ με περισσότερη ρευστότητα και γρηγορότερες διαδικασίες.
Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος για το 2020.
Και φυσικά άμεση στήριξη του Υγειονομικού συστήματος έτσι ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε πιθανό δεύτερο ή τρίτο κύμα χωρίς να χρειάζεται να επανέλθει το lockdown.

5) Πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα για τη φετινή τουριστική σεζόν;
5) Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν και ιδιαίτερα για την Κρήτη δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Και αυτό Όχι γιατί εμείς δεν είμαστε έτοιμοι αντιθέτως πιστεύω ότι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες επαγγελματίες του τουρισμού είναι απολύτως Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε χρειαστεί, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών μας είναι από χώρες οι οποίες είχαν μεγάλο κύμα πανδημίας και αφενός υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και σε αυτούς αφετέρου η τήρηση πρωτοκόλλων Υγειονομικού και σε αυτές τις χώρες είναι αρκετά αυστηρό, με άμεση συνέπεια να δυσκολεύει την επιθυμία τους Να έρθουν στη χώρα μας.

6) Τόσα απανωτά χτυπήματα στην Χανιώτικη οικονομία, με λάδι στα τάρταρα, τουρισμό μηδενικό μέχρι στιγμής θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν;
6) Δυστυχώς η επέλαση της πανδημίας βρίσκει τη χώρα μας σε μία δύσκολη στιγμή μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα με την καταστροφή στα αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο λάδι και τη ώρα που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε Το Βήμα της ανάκαμψης από την δεκαετή κρίση.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει κυβέρνηση με ότι δυνάμεις έχει και με ορθή διαχείριση, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.
Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο και ηλίου φαεινότερο ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας με ότι δυνάμεις έχουμε αυτή τη στιγμή , θα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι να προσπαθήσουμε να την επανασυγκροτήσουμε μετά την καταστροφή της.

7) Τι πρέπει να αλλάξουμε για να μην βρεθούμε πάλι σε αυτή την δεινή θέση.
7) πολλά χρόνια τώρα η ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων Νομού Χανίων καλούσε τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν αφενός στον πρωτογενή τομέα αλλά και το δευτερογενή τομέα, τη βιομηχανία τη βιοτεχνία που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες Αφήσαμε να παρακμάσει και να συρρικνωθεί Μιας και όλοι ρίξαμε την προσοχή μας στην παροχή υπηρεσιών και στο κομμάτι του τουρισμού.
Έτσι βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα όταν μία οικονομία στηρίζεται
κυρίως σε ένα τόσο ευμετάβλητο προϊόν όπως είναι αυτό του τουρισμού, να δυσκολεύεται να ανακάμψει. Μιας και δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές τις δυνάμεις.
Είναι επιβεβλημένο πλέον να αναβιώσουμε τη βιομηχανία της χώρας, τη μικρή βιοτεχνία τη χειροτεχνία να στηρίξουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση με συνετές και συντονισμένες ενέργειες, με σωστή διαχείριση και θετική διάθεση για την επιχειρηματικότητα, να εργαστεί και να συνεργαστεί άμεσα μαζί μας και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα πώς κάνουμε Άλλωστε πάντα.
Μαγαζιά ανοιχτά, επιχειρήσεις ενεργές, στήριξη οικονομίας, δυνατή Ελλάδα.

Άμεση στήριξη των εργαζομένων εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα sure με ταυτόχρονη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.