Άρθρα

Χανιά | «Κανείς επαγγελματίας δεν θα πάει να ζητήσει έλεγχο» – Αντίδραση στη «ντρίπλα» της κυβέρνησης για τα τεκμήρια

Ως δώρο-άδωρο χαρακτηρίζουν την «ντρίπλα» της κυβέρνησης στο φορονομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι θα μπορεί κανείς να αποφύγει τη φορολόγηση μέσω τεκμηρίων, αν περάσει από έλεγχο της εφορίας για την επίμαχη χρήση.

Η νομοθεσία, οι κανόνες και οι λεπτομέρειες στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων είναι τόσο πολυσύνθετες, ώστε οποιοσδήποτε έλεγχος θα εντοπίσει κάποιες παρατυπίες ή λάθη που δεν είναι απαραίτητο ότι θα σημαίνουν φοροδιαφυγή, αλλά θα επισύρουν πρόστιμα, λένε οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και στα Χανιά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ, Γιάννης Παυλάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr:

«Δεν είναι ντρίπλα, υπήρχε από την αρχή σαν πρόβλεψη. Τώρα θα το κάνουν πιο εύκολο. Αλλά με τη νομοθεσία που έχουμε, ένας έλεγχος μπορεί να βρει παρατυπίες σχεδόν σε οποιονδήποτε επαγγελματία. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να πιαστεί. Κανείς επαγγελματίας λοιπόν δεν θα πάει να ζητήσει έλεγχο, όχι γιατί είναι φοροφυγάς, αλλά γιατί ξέρει ότι κάποιο λάθος, έστω και τυπικό, κάπου θα βρεθεί και έτσι και πάλι θα πρέπει να πληρώσει. Εμείς επιμένουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν είναι από τον επαγγελματία που ασκεί ένα επάγγελμα, αλλά από τον μη επαγγελματία που ασκεί επάγγελμα χωρίς καμία νομιμότητα, χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη», είπε ο κ. Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης είπε ακόμα ότι αναμένει να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στο τελικό νομοσχέδιο, αλλά είναι ασαφές τι θα αφορούν:

«Αφενός βλέπουμε ότι αρχίζουν να βλέπουν κάποια λάθη. Κάνουν κάποιες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα με τα σχολικά κυλικεία που δουλεύουν οκτώ μήνες τον χρόνο και το λαμβάνουν υπόψη τώρα. Θα πρέπει να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός και για άλλα επαγγέλματα που είναι εποχικά. Ευελπιστώ ότι την Τρίτη που λήγει η διαβούλευση θα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των επαγγελματιών. Θα συνεχιστεί η πίεση στους βουλευτές από τις κλαδικές ομοσπονδίες πανελλαδικά για τροποποιήσεις και νομίζω ότι θα έχουμε κάποιες αλλαγές στον τελικό νόμο, αλλά δεν ξέρω σε ποιον βαθμό».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε ότι το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί στο μισό την τελευταία χρονιά εφαρμογής του, χρυσώνοντας κάπως το χάπι για τους επαγγελματίες.

 

https://www.zarpanews.gr/chania-quot-kaneis-epaggelmatias-den-tha-paei-na-zitisei-elegcho-quot-antidrasi-sti-quot-ntripla-quot-tis-kyvernisis-gia-ta-tekmiria/?fbclid=IwAR0LN498ast4uDb56IlUm32wDm10UwZK8Cv2VMstb__AYlYgPpFpDKezNss