Άρθρα

Χανιά: Σε απόγνωση οι μισθωτές σχολικών κυλικείων – Τι συζητήθηκε στο Δ.Σ.

Την λύπη του για την απόφαση της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Χανίων, που δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση να μειώσει κατά 40% τα μισθώματα στα σχολικά κυλικεία, όπως έπραξε η Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, εκφράζει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν. Χανίων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων κ. Γιάννης Παυλάκης.

Η Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Χανίων πρότεινε μικρότερες μειώσεις, “χωρίς να καταλαβαίνει την αγωνία τη δυσκολία ακόμα και της επιβίωση των οικογενειών τους των συναδέλφων”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:

Με λύπη μου παρακολούθησα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων μιας και συζητιόταν οι προτάσεις για τη μείωση των μισθωμάτων στα Σχολικά κυλικεία.
Κι ενώ η Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή του δήμου Χανίων πέρασε πρόταση 40% μείωση οριζόντια για τα μισθώματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυλικεία) η Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή Δυστυχώς πρότεινε μικρότερες μειώσεις χωρίς να καταλαβαίνει την αγωνία τη δυσκολία ακόμα και της επιβίωση των οικογενειών τους των συναδέλφων.
Πλέον μερικών γενεών δημοτικών συμβούλων οι οποίοι παρουσίασαν σωστά το θέμα, γιατί έπρεπε να ακολουθήσει και η Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή τα χνάρια της Δευτεροβάθμιας, δυστυχώς οι συνάδελφοι θα πρέπει να υποστούν δυσανάλογες εκπτώσεις με αυτούς από τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Τα σχόλια δικά σας.

Η συζήτηση στο ΔΣ

Σύμφωνα με την απόφαση που πέρασε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ προβλέπονται οι εξής μειώσεις στις μισθώσεις των κυλικείων:

4-7 ευρώ/μαθητή – καμία μείωση
7,01-15 ευρώ/μαθητή – 20% μείωση
15,01-25 ευρώ/μαθητή – 30% μείωση
25 και πάνω ευρώ/μαθητή – 40% μείωση

Λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκάκης πρότεινε 40% οριζόντια μείωση, όπως δηλαδή έπραξε η σχολική επιτροπή β’θμιας εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως τα λεγόμενα μικρά κυλικεία είναι αυτά που δεν έχουν σχεδόν καθόλου κέρδη και συνήθως δεν τα χτυπάει κανείς.

Η πρόταση του κ. Φραγκάκη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Νίκου Βλαζάκη, ο οποίος έθεσε ακόμη και ζήτημα παραίτησής του στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου!

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά, με τον Δήμαρχο Χανίων να στηρίζει την άποψη του κ. Βλαζάκη,  αναφέροντας χαρακτηριστικά… “Δεν θέλω να κάνω σχόλιο γιατί θα γίνει μπουρλότο εδώ μέσα”.

Τελικά, η εισήγηση της επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ωστόσο, οι κ.κ.  Γιακουμογιαννάκης και Ψαρουδάκης από την παράταξη Δαμιανάκη, από την οποία προέρχεται και ο κ. Ν. Βλαζάκης, ψήφισαν κατά της εισήγησης.