Άρθρα

Μητσοτάκης: Χωρίς δωμάτια καραντίνας τα μικρά καταλύματα – Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειασθούν

Τα μικρά καταλύματα δεν χρειάζεται να έχουν δωμάτια καραντίνας, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ, που πραγματοποιείται στο Κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθεί μεγάλο μέρος από τα ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ υπογράμμισε ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εφόσον το θέλουν, μπορούν να διαμορφώσουν δωμάτια καραντίνας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τουρισμό και εφόσον χρειασθεί θα υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η διαδικασία, είπε, είναι δυναμική και η κυβέρνηση έχει εφεδρείες για να τις ρίξει στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Κάλεσε παράλληλα τις επιχειρήσεις να μετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών των εργαζομένων στον τουρισμό, ακόμη και εάν πρέπει να εργάζονται στο μισό χρόνο από αυτόν των συμβάσεών τους. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να ανταποκριθούν στο μερίδιο της ευθύνης, που τους αναλογεί, σε έναν ηγετικό κλάδο για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε, έχετε μια υποχρέωση να προστατεύσετε πρώτα από όλα τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, με ευνοϊκά δάνεια, που εξετάζονται από τις τράπεζες.

Όσο για τις προσδοκίες για την εφετινή περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πήχης έχει μπει χαμηλά, ωστόσο, θα γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να αποσπάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από μια συρρικνωμένη πίτα. Βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε, διαφημιστικη καμπάνια, με τον ανταγωνισμό να επικεντρώνεται σε προορισμούς που είχαν καλή διαχείριση στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Ελλάδα, σε αυτό το ζήτημα, όπως τόνισε, εξέπληξε ευχάριστα όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι φέτος οι τουρίστες που θα έρθουν να περάσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και ευχάριστα, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της χώρας για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να ξαναέρθουν οι ίδιοι.

Έχουν ληφθεί μέτρα για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών μας από την 1η Ιουλίου, που ανοίγουν οι πτήσεις στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, τόνισε, ενώ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής από τις πτήσεις στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι μόλις 1 στους 1.000 επιβάτες βρέθηκε να είναι φορέας του κορωνοϊού και η τάση βαίνει φθίνουσα.

Γι’ αυτό, είπε, είναι καθοριστικό για τον ελληνικό τουρισμό να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε τα όποια κρούσματα να είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.

Ως προς τον εσωτερικό τουρισμό, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν φέτος 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις από τους δικαιουχους των προγραμμάτων, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με το 50% του κόστους των διακοπών τους.